By 28 februari 2017 Read More →

Steeds meer schoolgaande kinderen met RSI klachten

Uit onderzoek door de Hogeschool Rotterdam voor de RSI-vereniging blijkt dat schoolgaande kinderen gemiddeld 6,5 uur per dag een beeldscherm gebruiken. Meer dan 60% van de kinderen heeft pijn na beeldschermgebruik.

6,5 uur leek mij erg veel voor schoolgaande kinderen. Maar in het onderzoek zijn niet alleen basisschool scholieren meegenomen, maar ook middelbare scholen. Als je dan als beeldscherm de smartphone, tablet, laptop of computer neemt, dan klinkt die 6,5 uur echt wel reëel.

Verkeerde houding

Mijn zoon (van 8) mag maximaal een uur per dag achter zijn Kurio Smart (tablet/laptop) en/of iPad. De foto hieronder zou echter zo bij ons gemaakt kunnen zijn. Zo ligt hij hier geregeld op de bank of vloer. Op ons ‘ ga eens rechtop zitten’, gaat hij 10 minuten rechtop zitten om dan weer als een zoutzak te hangen/liggen. Ook zijn er veel kinderen met een zogenaamde tabletnek.

 

Uit onderzoek blijft dat er steeds meer kinderen met RSI klachten zijn. Tegenwoordig niet meer een muisarm, maar een tabletnek. Lees hier onze tips.

In het AD las ik een interessant artikel waarin chiropractor Maurice Blom aangeeft dat kinderen al op jonge leeftijd een groot deel van de dag in een verkeerde houding zitten. “Eigenlijk horen ze de tablet of smartphone naar hun gezicht te brengen, zodat het hoofd rechtop blijft. Maar het tegenovergestelde gebeurt; de kinderen laten hun hoofd voorover zakken. En dat heeft een enorme impact op de nekspieren. Gemiddeld weegt een hoofd 5 kilo. Maar als we de kin op de borst hebben, weegt het wel 27 kilo. Dat is veel te zwaar voor de spieren in onze nek.” Sommige jongeren hebben alleen last van hun nek, bij anderen straalt de pijn naar hun hoofd, armen of rug.”

Op de website van Zit met Pit! las ik deze quote van innovatie-specialist Drs. André Soeterbroek: “Meer dan honderd jaar geleden kregen kinderen een bochel door kinderarbeid. Nu krijgen ze hem door het gebruik van smartphones en tablets. Voor het lichaam maakt het geen verschil of je kromgebogen zit in de sigarenfabriek of boven je iPad.” 2

Hmm, dat klinkt alsof we thuis nog wel wat werk aan de winkel hebben…

Kinderen met RSI klachten

Het zal bij meer (of de meeste?) gezinnen gaan zoals bij ons. Een gemiddeld huishouden heeft negen beeldschermen en ook op scholen worden tablets en smartboards steeds meer gebruikt. Meer dan 60% van de schoolgaande kinderen met RSI klachten ervaart pijn aan arm, nek, schouders en/of rug na beeldschermgebruik. Werknemers worden door de Arbowet beschermt, maar er is geen bescherming voor leerlingen. Ouders en scholen hebben volgens het onderzoek geen aandacht voor de lichaamshouding bij beeldschermgebruik. Kinderen hebben volgens het onderzoek ook nauwelijks beschikking over instelbaar meubilair op school. En bedenk ik me dan, thuis vast ook niet.

Kinderen leren op school wél een juiste schrijfhouding, terwijl ze veel minder dan 6,5 uur per dag schrijven. De RSI-vereniging en Zit met Pit! vraagt zich af of het niet tijd wordt om verantwoord beeldschermgebruik op te nemen in het curriculum van basis- en middelbare scholen?

Tips voor ouders

Ik zie het belang, maar moest (als oud-juf) ook even zuchten. Weer iets waar scholen verantwoordelijk voor worden gehouden naast het onderwijscurriculum wat al zo vol is. Zijn we als ouder niet allereerst verantwoordelijk voor het wel en wee van onze kinderen?

De RSI-vereniging geeft de volgende tips:

  • Laat je kind niet te lang achter het beeldscherm zitten. Bewegingswetenschappers adviseren maximaal 40 minuten per dag. Dit is inclusief de tijd die er al op school achter de computer is doorgebracht!
  • Stimuleer afwisselend gedrag, ofwel ontmoedig de hoeveelheid computergebruik door bijvoorbeeld eens informatie op te zoeken in de bibliotheek in plaats van op het web, of door eens te bellen in plaats van te mailen.
  • Laat kinderen geregeld in de verte kijken, naar boven en beneden, en naar links en rechts.
  • Zorg dat ze voldoende beweging krijgen: laat je kinderen geregeld buiten spelen en stimuleer ze op sport te gaan. Laat kinderen minimaal een uur per dag bewegen.
  • Creëer een goede werkplek. Zorg voor goede verlichting, maar voorkom fel licht vanaf bijvoorbeeld een raam dat direct zichtbaar is vanaf de bureaustoel.
  • Let op een goede werkhouding. Zet een tablet bijvoorbeeld in een standaard in plaats van bij je kind op schoot.
  • Koop een muis die gemaakt is voor kinderhanden. Kijk hier voor voorbeelden.
  • Wees als ouder een voorbeeld door zelf met mate de computer te gebruiken.

Ik ga hier thuis toch beter op letten. Met Jobs Kurio kunnen we een maximale tijd instellen, maar met de andere tips zouden we wat moeten doen. Al is die laatste met twee journalistieke/redactionele ouders die vanuit huis werken een lastige..

Ik heb ook gezocht naar zogenaamde pauze-software voor op de tablet, maar nog niet gevonden. Iemand tips?

Zit met pit!, voor geïnteresseerde leerkrachten en ouders

Oefentherapeuten ontwikkelden het ‘Zit met Pit!’ lesprogramma voor basisscholen. Zit met Pit! is een lesprogramma voor kinderen vanaf groep 5, gericht op het aanleren van een goede (werk)houding en een gezonde balans tussen zitten en bewegen. Het programma wordt in de klas aangeboden door een fysio-, ergo- of oefentherapeut. In drie lessen leren kinderen, ouders en leerkrachten alles over een goede beeldschermhouding en voldoende beweging.

Meer informatie: www.zitmetpit.nl en RSI vereniging


(c) Can Stock Photo / StarsStudio

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Digi, Trend

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.