By 22 november 2015 Read More →

Engels voor kleuters: yes or no?

De Engelse taal leren is zo belangrijk dat je er vast niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. In mijn zoektocht naar een basisschool hoorde ik mezelf vragen of er Engels werd aangeboden. Aan kleuters al ja.

Er zijn zelfs mensen die hun peuter op Engelse les doen, omdat je voor je zesde een vreemde taal nog vloeiend kunt leren. Maar als ik mijn dochter zie, vraag ik me af of dat wel zo’n goed idee is. Vragen we niet teveel van een kleuterbrein dat al overuren draait? Is het niet beter om eerst ‘hij heb’ af te leren en het kofschip aan te leren? Ik zocht het uit.

Engels voor kleuters yes or no

Engels voor kleuters: yes or no?

‘Ik wil Frozen in het Engels’ hoorde ik mijn dochter laatst zeggen. Ook oefent ze met ‘yes’, ’no’ en het essentiële ‘magic door open please’. Dora gebruikt te pas en te onpas Engelse woorden. Er zijn filmpjes, boekjes, appjes en spelletjes voor dus er is een markt voor. Maar of het ook goed is? Een YES and No list:

YES:

  • De overheid vindt het ook belangrijk: vanaf 1986 is Engelse les verplicht in groep 7 en 8. En in de toekomstvisie voor het onderwijs is dit zelfs vanaf groep 1.
  • De wetenschap laat zien dat kinderen die op vroege leeftijd beginnen beter scoren dan kinderen zonder onderwijs, ook op andere vakken. Geen groot verschil overigens. En dat het geen negatieve invloed heeft op de Nederlandse taalontwikkeling.
  • De cultuur: het is onderdeel van onze cultuur geworden. Je hoort het overal om je heen: filmpjes, internet, onderwijs. En je wil dat je kind meekomt in de wereld.
  • Handig: voor je kind is het handig dat het al mee kan praten op bijvoorbeeld vakantie en straks op de middelbare school. Of nu al met je oppas die altijd ‘chill’ roept..

NO:

  • De wetenschap is niet geheel duidelijk. Onderzoek wijst uit dat het alleen maar aanbieden van het vak niet voldoende is.
  • Genoeg: je kind leert al zoveel. De letters van het alfabet, tellen,  wat is goed en fout etc.
  • De leraar: echt effectief is het als je kind Engels leert van een native speaker. En dat is niet elke leraar. Ook geven veel leraren aan dat het zorgt voor een nog hogere werkdruk.

English please!

Al met al wijst het erop dat vroeg met Engels beginnen goed is voor de taalontwikkeling. En baat het niet dan schaadt het niet, want niemand vond negatieve effecten op de ontwikkeling van de moedertaal. Een aantal tips:

  • #1 Check bij je basisschool of ze dit vak serieus aanbieden
  • #2 Begin zelf met oefeningen die gericht zijn op luisteren. Zing liedjes, lees een boekje, doe een spelletje of activiteiten in het Engels.
  • #3 Probeer ook Engels te gebruiken als je kind er niet bewust mee bezig is. Zeg eens iets tijdens het eten in het Engels (in ons geval ‘please eat’)

Alhoewel…..

Laatst zei mijn dochter ‘ze zeggen sukkels, dat mag toch niet’ tijdens een programma over bicycles 😉
Dan wil je toch nooit dat ze Engels gaat leren!

Bronnen: lt-tijdschriften.nl, NOS.nl, rtlnieuws.nl, marnixacademie.nl

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..